Skip to main content

Definicija reda i haosa u kući

crazy-house1

Definicija reda i haosa u kući proizilazi od strane osobe koja se trudi da objektivno posmatra svoj dom, najčešće sam to ja: majka, domaćica, spremačica, lekarka, pekarka, psiholog….i dolaze u obzir sva ona zvanja koja su definisana vođenjem domaćinstva sa malom decom i zaposlenim suprugom. Problem je: “Kako definisati šta je haos u kući?” za vas, a šta je to isto pitanje za ostale članove vaše porodice.

Rešenje ove večite misterije vredne domaćice treba potražiti u perspektivi sagledavanja problema i jednostavnom poistovećivanju sa drugim članovima vašeg domaćinstva.

blog-1-chaos-and-order-1

Počnimo od početka, početak su uvek deca, zar ne? Dakle najnoviji eksperiment u kupatlu izveden od strane vaše dece, a koji se sastoji u tapkanju nožicama, unutra-napolje iz dvorišta, i donošenje nepoznatih materija i predmeta u cilju sprovođenja datog eksperimenta sigurno ostavlja vidljive tragove na tek uglačanim pločicama, i pri letimičnom pogledu, onom između smeha i grdnje, možemo shvatiti da je šteta učinjena i da vi morate sve iz početka da čistite. Ali vaša deca ni u jednom trenutku nisu primetila da su napravila haos, dakle haos nastaje u vašoj glavi i vašoj potrebi da stvari uvek stoje onako kako vi zamišljate da red treba da izgleda. Problem je u tome što ste vi definisali pojam reda, i strašno vas ljuti kada niko to ne primećuje. Pre ili kasnije moraćete prihvatiti činjenicu da je za dete pojam “praviti reda” isto što i pojam “praviti haos”, bar što se tiče nas. Pitanje je zašto oni u razbacanim igračkama i blatnjavim cipelicama ne vide problem, i uvek će vas pitati: “Da li stvarno moramo da pospremimo” ili ” A što?”. Igra je proces učenja, sprečavati dete da se igra i da posmatra predmete oko sebe bi bilo isto tako pogubno kao kada bi vas neko zatvorio u perfektnu kutiju i naterao vas da sedite bez pokreta. Dete neprestano ima potrebu da istražuje, dodiruje, premešta, slaže…jer jednostavno mora da se upozna sa svim mogućim varijacijama oblika i položaja, kada istraži jedno prelazi na drugo, sa drugog na treće, sa prvog na treće, i osmog na prvo, otuda nastaje haos. I šta sad? Jednostavno pustite, zažmirite na to vaše “vredno” oko i shvatite koliko je za dete važno da se igra i pravi haos. E sad u pospremanju istog, budite kreativni sada vi. Postoje razne metode koje će vam olakšati posao. Jedna od njih je da zabranite detetu da prelazi na drugu aktivnost, np. da ide napolje pre nego što pospremi igračke. Drugi efikasan metod je da vi pozovete dete da vam nešto pomogne, da nešto složi ili prenese, i onda vi pospremite igračke sa detetom uz priču o uzajamnog pomaganju. I tada se vidi razvoj koncentracije i svrsishodnosti postupaka delovanja sa decom. Ako čekate da dete zaspi i vi počnete da spremate haos u velikom ste problemu. Dete nikada neće naučiti da je potrebno da pravi odrećeni red u svojim postupcima. Važno je da dozvolite deci da ona sama odrede mesto za svoje igračke, pogotovo ako su nešto posebno napravile od kockica ili papira i žele to da sačuvaju za sutra, pri tome zajedno tražite prikladno mesto da ne bi došlo do “noćnih nezgoda”. Da definišemo kratko “noćne nezgode”, to su one nezgode kada vam se na vašem uobičajenom putu do kupatila ili čaše vode, u sred noći, nađe kula od kocika ili ne daj bože kliker. Dakle definicija stvaranja haosa je ista kao i definicija stvaranja reda, samo treba obrnuti perspektive i naučiti i decu i sebe da su stvari promenjive u vremenu i prostoru.

E sad, dolazimo do gorućeg pitanja. Deci još i možemo da oprostimo, pogotovo kada odu na spavanje, naša leđa će sigurno istrpeti još koje saginjanje u cilju sakupljanja preostalih igračaka. Dakle goruće pitanje su ostali članovi vašeg domaćinstva, prvi i najvažniji je svakako suprug. Kako se on snalazi u vašem poimanju reda i haosa u kući? Da li ste ga pitali ili ste prećutno pokušali da shvatite njegove navike i pokušali da ih razumete? Ili više volite radikalne metode vikanja ili još gore neprekidnog gunđanja? Verovali ili ne ali preko 80% parova se dnevno bar jednom posvađa zbog “stolice za prebaciti”, to su one stolice koje su baš zgodne, iako je njihova namena prvenstveno za sedenje, za odlaganje košulja, pantalnona..od juče, za danas, za sutra..od preključe za prekosutra i sl.

Što se mene tiče, “stolice za prebaciti” treba zabraniti nekim porodičnim zakonom i ko ga se ne pridržava biće osuđen na ručno pranje veša bar 7 dana. Praktične domaćice imaju ormane, jednostavno prljav i čist veš, i najvažnije imaju nekoliko različih čiviluka, sa tim da je onaj u kupatilu iza vrata oduvek bio najvažniji.Čim smo definisali problem znači da smo blizu njegovog rešenje. Jedno od rešenja je ukinuti proizvodnju stolica sa naslonom i spasiti bračne parove tog problema, ovo je naravno šala. Konkretniji predlog je da shvatite ovu potrebu kao praktičnu naviku, jer stolica jeste zgodna, i da se potrudite da u kući obezbedite prikladnu vešalicu za tu namenu, dakle ne vešalicu sa kukicama već sa prečkama na kojima se stvari mogu odložiti bez kačenja, koje ostavlja ne baš prijatne tragove na odeći, dakle mali zidni čiviluk sa okruglim prečkama će rešiti problem. I jedino vam ostaje da naučite ukućene na upotrebu istog, to će doći vremenom i sigurno će biti uspešno.

Sada nam preostaje još da definišemo sve one sitnice koje život znače, a to su sudovi, obuća, alat…. kod rešenja ovih problema važna je samo  vaša kreativnost i poznavanje osobina vaših ukućana. Jednostavno stvari koje koristite svakodnevo moraju da budu lako dostupne svima, i malim i velikim, kako za uzimanje tako i za odlaganje. Jednostavnost je obično najveća mudrost, a praktičnost je formula za uredan dom.

I zapamtite haos nije isto što i prljavština, i kreativni haos nije isto što i bezobrazluk. Bez obzira na raspored predmeta u vašoj kući moraju se poštovati pravila higijene, i trudite se sebi da olakšate posao izbegavanjem nagomilavanja predmeta i tkanina koji su magneti za prašinu, jer vaša potreba za čistoćom vrlo često može veoma da optrećuje vaše ukućane. Niko ne voli histerične domaćice, jer u tom slučaju porodici je draže da vreme provodi napolju nego u sopstvenom domu gde je lišen određene slobode delovanja.

untitled

Ako želite da isprobate kako se slažete sa ostalim ukućanima po pitanju haosa i reda, i  šta za koga predstvavlja uređeno i ne uređeno, uradite jednostavan test. Neka svako od ukućana, uključujući i decu izme po dva štapića, i svako treba da složi štapiće onako kako smatra da su uredno složeni. Uporedite rezultate i mnogo toga će vam biti jasno. Jednostavno moj red nije njihov red, i zbog toga ostaje nam prilagođavanje, učenje i pošovanje različitih profila ličnosti sa kojima delimo životni prostor.

I na moju nesreću Čarobni patuljci se još nisu pojavili a sa druge strane, na moju sreću, prašina još nije dobila noge da bi pobegla i čekaće me i sutra ako baš danas nisam stigla sve da pospremim.

 

Ivana Rakarić

 

 

 

Leave a Reply