Skip to main content

Kuća od slame geomantkinje i arhitektice Sabine Engelhardt na Braču

sabina2

Ekološki načini gradnje, permakultura, obnovljivi izvori energije, zdrav načina života, povratak starim zanatima ili ukratko život u skladu s prirodom, filozofija je Sabine Engelhardt, njemačke geomantkinje i arhitektice koja je svoj višegodišnji dom na 8,5-metarskom brodu privezanom uz gat u Milni na Braču odlučila zamijeniti kućicom od slame, piše Slobodna Dalmacija.

Na svom imanju “Gea Viva”, udaljenom desetak minuta pješke od tog bračkog mjesta, Sabine sa svojim prijateljima ovih dana dovršava neobičnu kuću. Zidovi od drvene konstrukcije gusto ispunjeni slamom već su postavljeni, krov je dobio limenu zaštitu od kiše, a struja samo što ne zasvijetli iz hand made lustera.

sabina

Već nekoliko mjeseci s volonterima, koji su se izmjenjivali gradimo kuću od slame koja uključuje drvenu konstrukciju i slamu kao izolaciju. To je izvrsna “eco-friendly” tehnika pogodna i za samogradnju. Poznato je da je slama odličan izolator i dobro odolijeva vatri. Vanjska fasada će biti obložena drvetom, a unutarnja će biti vapnena žbuka. Dobro došli u moju kućicu iz snova!“, raširenih ruku dočekala je nasmiješena Sabine novinarku Slobodne Dalmacije.

Bit će tu mjesta i za krevet na polukatu, a ponosna vlasnica se nada da će uspjeti bez teškoća prezimiti u njoj.

Gradnja ove kuće bila je pravi izazov. Moja filozofija je živjeti u skladu s prirodom, jednostavno, koristeći se samo materijalima koji su nam dostupni iz prirode. Meni će to biti veliki korak, nakon godina provedenih na brodu“, priča Sabine, koja zna sve o gradnji zahvaljujući diplomi iz urbanizma na Oxfordu, te dugogodišnjem radu kao arhitektica u Manchesteru.

Na bacanje sidra u Milni odlučila se prije više od četiri godine kada ju je, kako nam priča, unutarnji glas doveo baš na ovu stranu Brača gdje je odlučila kupiti zemlju kako bi živjela u skladu s geomantijskim učenjem. Geomantija je nauka koja se bavi proučavanjem čakri, tokova energije, te vitalnim sistemima.

sabine4

Imala sam svoj arhitektonski ured koji je radio odlično. Posla je bilo i previše, telefona, kontakata, projekata… Ne znam hoćete li shvatiti, ali tokom meditacije u ljeto 2008. godine dobila sam poruku. Iduće godine došla sam u napušteni samostan Dračeva luka i osjetila da je cijeli otok posebno mjesto. Ostavila sam stari život, kupila brod i došla ovamo, te pokrenula ekocentar i kamp na kojem se organiziraju događanja i seminari kako bismo zajedno stvorili novu kulturu življenja u skladu sa Zemljom i sa svim ljudima. Zašto baš Brač? Pa, Hrvatska je zemlja s hiljadu otoka, ali nisu oni samo za ljetovanje. Baš kao i cijela Dalmatinska zagora, otoci kriju veliku energiju, veliki potencijal u kojem možete naći mjesto za inspiraciju.

Brač je posebna priča. Prema geomantijskom istraživanju, otok Brač je fokus Zemljine srčane čakre koja se trenutno otvara i ponovno aktivira, stoga je idealno mjesto za susrete, odmor, mjesto za naše lično poslanstvo“, pokušava objasniti bit cijele priče iza koje stoji – zmaj (!), baš kao što nas je na ulazu u imanje “Gea Viva” i dočekala velika skulptura zmaja načinjena od mozaika.

 sabina3Zmaj je simbol Brača, a inače ima kreativnu i spolnu energiju. I Zmajeva špilja posvećena je ženskim energijama“, priča Sabine u svom vrtu s raznoraznim voćem i povrćem. Centralni dio vrta zauzima cvijet Venere od kamena, u sredini čega je opet mali vrt.
geaviva_milna15-041016

To vam je isto povezano sa srčanom čakrom koja se budi čim se ženske energije uravnoteže. Kada bi Venera tokom osam godina ostavila trag na svojoj putanji, ta bi putanja izgledala baš kao ovaj oblik cvijeta s pet latica” smireno govori Sabine.

geaviva_milna9-041016 geaviva_milna6-041016 geaviva_milna5-041016 geaviva_milna4-041016

“Kad uporedim svoj stari način života i ovaj sadašnji, jedino što više nemam je novac. Njega sada uvijek nedostaje. Zato ima sve drugo i puno sam sretnija. Okolina se nekad čudi što ja to radim, ali starim Bračanima ovo je sve divno jer oni su tako živjeli, posve u skladu s prirodom. Želja mi je nakon kućice od slame pokrenuti i školu brodogradnje. U Milni su bila tri škvera nekad davno. Znači, potencijala ima, a i tu je priča o bračkoj braceri”, mislima je odlutala Sabine.

Leave a Reply