Skip to main content

Blatni malteri – između umetnosti i nauke

Da li razmišljate o renoviranju vašeg doma?

Pokušajte prirodne, blatne maltere. Oni su jedan od najboljih materijala za završnu obradu zidova i spadaju u grupu “zelenih” odnosno “živih” materijala.

Zamislite zidove vašeg doma koji zrače toplinom i nežno vas grle svaki put kada ste u prostoriji. Upravo to je osećaj koji najčešće opisuju vlasnici kuća kod kojih je završna obrada zidova urađena upravo na ovakav način.

U trendu oblikovanja prostora netoksičnim materijalima, blatni malteri su posebno atraktivni za upotrebu prilikom preoblikovanja postejećeg  ili za izgradnju novih prostora.

Primena blatnih maltera je stari zanat, star isto toliko koliko je stara i sama izgradnja kuća. Unutrašnjost pećina, zemunica i kuća napravljenih od kamena širom sveta, često su kao završnu obradu zidova upravo imale blatne maltere. Nažalost poslednjih decenija, širom sveta, upotreba blatnih maltera je zapostavljena. Ipak, uptreba ovakve dekoracije uživa izuzetan ugled u slučaju da korisnici prostora traže prirodne, zdrave i pristupačne načine da oplemene svoje domove.

Osnovni sastav blatnih maltera ne razlikuje se mnogo od maltera koji su pravljeni pre nekoliko hiljada godina, jer prirodni elementi  koji se koriste u njihovoj izradi ostaju isti. Oni ne prate komplikovane tehnološke procese savremenih materijala za završnu obradu. Blatni malteri su savršeni u svom trajanju i vrednovanju, oni postoje i bez komplikovane hemijske industrije koja koristi u svojim proizvodima ogromnu količinu stabilizatora, plastifikatora i isparljivih supstanci koje su opasne po život i zdravlje korisnika takvih prostorija, počev od ljudi i životinja pa do samih biljaka.

U osnovi, blatni malteri se sastoje od gline, peska, prirodnih pigmenata i lepka (koji se temelji na kuvanom brašnu) , i raznim vrstama veziva (pljevina, životinjska dlaka, pleva i sl.). Ono što se bitno promenilo kod ovih maltera u odnosu na prošlost , dakle nije njihov sastav, već metoda primene.

U prošlosti blatni malteri su se nanosili ručno, po grubim i neravnim zidovima. Sada postoji mogućnost njihove primene na potpuno ravnim površinama.

Ipak postoji duboka veza sa prošlošću kada je u pitanju ovaj materijal a to je bogatstvo reljefa, boja i jedinstvena interakcija sa svetlošću i zvukom, to je neuporedivo sa bilo kojim drugim savremenim materijalom.

Završna obrada površina sa glinom izaziva u vama reakcije dodira sa prirodom. Oni koji prvi put vide kompletno završene i osušene zidove od ovog materijala prvo što žele da učine je da ga dodirnu. Dakle, blatni malteri su jedinstveni, lepi, zdravi i pristupačni. Jednostavno ne postoji ništa što se može uporediti sa zidovima koji su obrađeni na ovakav način.

Kako da napravite blatne maltere možete pročitati ovde Blatni malteri

dipl.ing. arh. Ivana Rakarić

Leave a Reply