Skip to main content

 

Kuća od pruća i blata u Indiji

Ovu kuća od pruća, bambusa, drveta i zemlje odlučio je da napravi jedan advokat-poljoprivrednik  da bi u nju smestio volontere koji se dolazili na njegovu farmu. Ovaj skromni projekat na Sukrishi farmi  započeo je H.R Jayaram, vlasnik farme, koji je želeo da izgradi kuću u kojoj je naglašena organska forma, ali čitav projekat zapravo počinje da se razvija kada arhitekta Biju Bhaskar, preuzima inicijativu i gradi pleter poput umetnika.

Prvi izazov je bio oko postavljanja temelja, i da li temelj zaista treba da ima kockastu osnovu? Ovo je zapravo bio trenutak kada je kuća od pruća i zemlje na Sukrishi, počela da se razlikuje od obične kuće za odmor. Suočavanje sa bezbroj prirodnih materijala, koji se nalaze u okolini gradilišta donosi zanimljive kombinacije koje imaju potencijal da se razviju revolucionarne scenarije za izgradnju kuća od prirodnih materijala.

 

Tu je bambus, drvo, kamen u svim mogućim oblicima i bojama i naravno zemlja. Svaki materijal koji se koristi za igradnju, a nalazi se na lokalitetu gradnje, utiče na smanjenje emisije ugljen dioksida u atmosferu. Lepota pletera, kuće od pruća i zemlje, leži u raznovrsnosti materijala a takođe i u potencijalu koji nije istražen.

Zahvaljujući minimalnom korišćenju zemlje, pitanje izgradnje pleterom može biti otvoreno i u urbanim sredinama. Ovaj sistem rada je jednostavan, i podseća na tkanje tkanine, samo malo jače, a zatim se plet oblaže slojem zemlje. Pleter i zemlja, takođe, nemaju nikakva ograničenja po pitanju plana, mogu se graditi gotovo sve forme, od pravougaonih do izmišljenih ovalnih i okruglih.

 

Okvir od pruća i zemlje smesto se udobno na temelju od coba, takođe je moguće da se ovo uradi i na drugačiji način. Pleter ima potencijal da preuzme oterećenje konstrukcije ako je izgređan na takav način. Dakle temelj može biti od coba a može biti urađen i on nekog drugog materijala koji je pogodan za lokaciju. U primeru ove kuće cob je bio dovoljan da zadovolji svoju funkciju. Cob kao opcija ovde je bio izabran, jer za razliku od kamena, on nudi niz skulptoralnih prednosti, u njemu se mogu raditi različita udubljenja i niše koje predstavljaju, ujedno i enterijer samog objekta.

Sukrishi kućica završena je sa dvovodnim krovom unikatnog dizajna. Krov je dvostruko izolovan sa različitim nagibima, i time nudi vazdušnu izolaciju protiv velike vrućine na terenu. Gornji krov obložen je Mangalore crepom ( crep od pečene gline), koji je recikliran. Drugi zanimljivi deo krova je živi, zeleni krov koji je pokriven sitnim biljkama.

Interesantno je posmatrati kako je kuća u stanju da za sebe odabere odgovarajuće materijale od kojih će biti izgrađena, dovoljno je samo uspostaviti odgovarajuću interakciju sa okruženjem i priroda nam sama daje odgovore. Primer ove kućice pokazuje nam koliko snažan može biti odnos između izgrađene i neizgrađene sredine na jedan savremen čisto prirodan način.

 

Read book

Powered by

Publish for Free

Leave a Reply