Skip to main content

Savremen život u kolibi iz neolita

Viata-moderna-in-coliba

Veštački materijali, kruti oblici i jednostavne forme  postali su sinonimi za moderno stanovanje. U ovaj kruti sistem savremenih enterijera veoma bi teško bilo uklopiti principe neolitske kulture od pre 6000god. ili možda ne bi?

Cristian Lascu, sproveo je ovu ideju u delo, inspirisan neolitskom kućom, on dokazuje da neolit i moderno stanovanje mogu biti povezani u harmoničan sklad. Njegova inspiracija bilo je pleme Cucutena. Pre šest hiljada godina, na području današnje Rumunije, Moldavije i Ukrajne živela je Cucutenska civilizacija. Njihov primitavan život nije zapamćen ni po jednom velikom izumu, ali je njihova umetnost bila složena, lepa, inspirativna, spokojna i u ravnoteži sa prirodom.

PBP_6243

Ovo je kuća Cristiana Lascua, poznatog speleologa, koji je 12 godina urednik National Geographic Romania. Priča o njegovoj neolitskoj kolibi zaista je zanimljiva i neobična:

Viata-moderna-in-coliba-1 Viata-moderna-in-coliba-2

“Moja koliba se nije pojavila niodkuda, ona je deo mog neverovatnog projekta koji sam počeo pre petnaest godina. Tada sam odlučio da napustim veliki grad. Nakon duže potrage, pronašao sam ono što sam hteo: mesto skromno ali ljubazno, veliko dvorište, u komšiluku obradiva polja. Krave na seoskim ulicama podizale su oblake prašine, miris sena i rada, zvonjava zvona i lajanje pasa. Zatvorio sam kompjuter i otvorio vreću za spavanje… i ovde sam se preselio. Noću mi zvezde prave društvo, slušam pesmu cvrčaka i huk sove. Nažalost morao sam te jeseni da se vratim u grad i sledeće godine u maju sam se vratio. U mom novom mestu, ulice su bile popločane a u okolin nekoliko kuća sa baštama koje su rasle kao gljive. Kuće sve po istom obrascu: četiri zida betona i opeke, dvovodni krov, prozori, uvek pravougaoni prozori. Zamolite petogodišnjaka da nacrta kuću i imaćete zanimljiviji projekat od tih kuća. Ove kuće sa prizemljem plus dva do tri sprata izgledale su jezivo poput Bastilje.

Nasledio sam na imanju nekoliko trošnih kolibica i starih i zarđalih predmeta, kada sam sve uklonio morao sam nečim to sve da zamenim.

Viata-moderna-in-coliba-3 Viata-moderna-in-coliba-4 Viata-moderna-in-coliba-5

I tako sam razmišljao. Počeo sam da spremam drva za zimu i stavljao ih da se suše, sakupljao sam iglice od jela i slomljene ploče od prirodnog peščanika.

Viata-moderna-in-coliba-6

Viata-moderna-in-coliba-7

Onda su došli moji prijatelji speleontolozi. Dragos je nacrtao skicu i projekat je počeo da raste. Viorel Mihai Teodor napravio je osnovnu skeletnu konstrukciju od drveta, sa osnovom od kemena. U nastavku sledili su zidovi, polako, i bili su napravljeni od zemlje uz pomoć lokalnog majstora Vasilea. Slama pomešana sa glinom i uz dodatak kreča predstavljala je osnovni materijal za podrumski deo kuće. Nismo koristili cement, niti smo pravili kompromise sa savremenim materijalima. Iako manjih dimenzija dobili smo koristan podrumski prostor koji bi mogao poslužiti kao prenoćište za moje prijatelje koji su sinoć popili malo više vina i nisu nas mogli napustiti. Prostor iznad zemlje predstavlja izuzetno laka konstrukcija od drveta sa zemljanom ispunom, pokazalo se da ova kombinacija savršeno odgovara klimatskim uslovima gde je oliba napravljena. Kada je napolju jezivo hladno u kući ništa ne smrzava. Kao veliku toplotnu masu postavili smo zemljani pod. Ne znam kako bi ova konstrukcija izdržala zemljotres, nismo imali prilike da probamo, ali sigurno je prilično bezbedna i fleksibilna.

 

Viata-moderna-in-coliba-9

Dekorativna i kulturna funkcija moje kolibe posebno je važna zbog umetnice Cristine Georgescu, koja je, kao restaurator na Istitutu za arheologiju, radila na ukrašavanju kolibe. Ona je od ovog prostora napravla umetničko delo, muzej praistorijske sposobnosti za ukrašavanjem. Likovni elementi pripadaju Cucutenima i predstavljaju repliku njihovog načina ukrašavanja keramike sa spiralama, zoomorfnim i antropomorfnim oblicima. Poseban izazov bio je napraviti vodootporan krov, mešavima zemlje, mleka, oker pigmenata, sa slojem belog kazeina, koji se nanosi dok je još mekan, učinio je krov nepromočim”

Ovako je Crstian Lascu, opisao svoju kolibu, i sasvim sigurno dokazao svoju tezu da je moderno stanovanje moguće u neolitskoj kolibi.

dipl.ing.arh. Ivana Rakarić

Izvor: http://www.casa-gradina.ro/viata-moderna-in-coliba/

Leave a Reply