Skip to main content

Raketne peći, spoj tradicije i novih tehnoloških dostignuća

Energetska kriza

Industrijskom revolucijom u svetu učinjen je značajan napredak u svim oblastima ljudskog delovanja. Nažalost, taj nemilosrdni napredak nije ostavio prostora za sagledavanje štete i posledica invanzivnog delovanja ljudske populacije.

Osvrtanjem unazad i pogledom u budućnost došlo se do zaključka da je na našoj planeti previše toga nepovratno potrošeno, raspoloživi budžet zemlje se toliko istrošio da je opstanak ljudi i gotovo svih biljnih i životinjskih vrsta, bez momentalne racionalizacije delovanja, potpuno neizvestan.

Jedan u nizu problema koji je pred nama jeste povećanje efikasnosti korišćenja energije, odnosno smanjiti količinu upotrebe energenata a pri tome dobiti istu ili veću količinu energije. Obično se industrijski objekti smatraju za najveće zagađivače i potrošače energije. Međutim činjenica je da gotovo 60% svetske populacije i dalje koristi individualne peći na čvrsto gorivo za postizanje odgovarajućeg toplotnog komfora,  zagrevanje vode ili pripremu hrane.

Pored štete koju je nanela industriska revolucija neminovno je da je iz nje proistekao tehnološki napredak, koji nam omogućava da rešavamo probleme zagađenja životne sredine na drugačiji način. Činjenica je da novu tehnološku eru ne možemo zaustaviti, ali je možemo razvijati pametnije i sugurnije po zdravlje Planete.

Pitanje koje se postavlja oduvek, a čini se da će biti zauvek, jeste pitanje povećanje ekonomičnosti korišćenja energije u jednom domaćinstvu. Većina domaćinstava koristi konvencionalne peći za zagrevanje prostorija, vode i pripremu hrane, ovo je pogotovo izraženo u siromašnijim sredinama, gde su uslovi još gori jer su grejna tela obično starijeg datuma ili loše izrade.

Raketne peći, pojam i način funkcionisanja

Raketne peći su vrsta uređaja za štednju goriva. Naziv su dobile sedamdesetih godina prošlog veka, ali princip funkcionisanja poznat je hiljadama godina, od antičkih termi do istočnjačkih tradicionalnih peći. Razlog zašto se ove peći, do danas, nisu razvijale, leži u masovnoj upotrebi korišćenja prirodnog gasa,električne energije, nafte i sl.

Raketna pec 1

Kao model energetski efikasne peći, raketna peć dovela je u pitanje efikasnost klasičnih peći na čvrsto gorivo, koje imaju nizak stepen iskorišćenja energije, a visok stepen potrošnje energenata.

Materijali koji se koriste za izgradnju Raketnih meći podudaraju se sa idejom održivog razvoja. Izgradnja peći počinje razmatranjem trenutnog stanja na terenu i individualnih potreba korisnika. Na osnovu materijala koji se najlakše mogu pronaći u neposrednoj blizini (glina, pesak, kamen..), pravi se plan peći. Takođe u izgradnju uključujemo i  upotrebu racikliranih materijala.

Prednosti Raketnih peći

 1. Nulti karbonski otisak
 2. U atmosferu ne ispušta ništa više osim vodene pare i min. količine ugljen monoksida
 3. Koristi 80-90% manje goriva
 4. Skladištenje toplote može trajati danima
 5. Niski troškovi izgradnje
 6. Brza gradnja

Revolucionarni deo Raketne peći je raketni lakat, to znači postavljanje dimnjaka unutar same peći.

Ovo se postiže maksimalnom izolacijom ložišta.

Kod konvencionalnih peći imamo hlađenje ložišta što uzrokuje nepotpuno sagorevanje i stvaranje zagađenja u vidu dima i opasnih gasova.

1300° C, koja se postiže u laktu dovodi do potpunog sagorevanja drvene mase.

Raketna pec 2

Izgled raketnog lakta

 

Postoji nekoliko načina da se iskoristi energija dobijena u ložištu Raketne peći, može služiti za kuvanje, za grejanje prostorije ili vode. Za grejanje prostorije na osnovnu konstrukciju peći postavlja se termalni uložak, ili termalna baterija. Termalna baterija predstavlja grejač koji umesto struje ili plina, za zagrevanje koristi tople gasove iz ložišta i skladišti ih u termalnu masu konstrukcije peći. Termalne baterije se grade prema individualnim potrebama potrošača i njegovim estetskim merilima.

Ono što posebno izdvaja Raketne peći od ostalih vrsta peći jeste mogućnost njenog likovno-vajarskog oblikovanja, tako da svaka nosi pečat svoga korisnika.

Raketna pec 3

Izgled Raketnih peći

Osvrt na  energetsko stanje u Srbiji

Potrošnja energije za grejanje u Srbiji je 2,5 puta veća nego u Severnoj Evropi gde je klima mnogo oštrija, što direktno dovodi u pitanje efikasnost uređaja za proizvodnju energije u domaćinstvima.

Raketna pec 4

Grafički prikaz potrošnje energije u domaćinstvu

Tokom zime u Srbiji mnoga domaćinsva greju samo polovinu svog životnog prostora kako bi uštedela na izdacima za energiju. Više od jednog od četiri domaćinstva greje manje od 10m² po osobi, što se može uzeti kao nužan minimum, usled toga smrtnost u Srbiji tokom zimskih meseci ponekad bude veća od prosečne mesečne stope smrtnosti za preko 30%. Oko 60% stanovništva koristi drvo i lignit, najveće zagađivače, kao glavne izvore energije za kuvanje i zagrevanje prostorija i vode.

Zagađenje unutrašnjih prostorija je znatno povezano sa hroničnim bolestima uključujući i bolesti disajnih organa.

Raketna pec 5

Demonstracije građana Srbije povodom zagađenja vazduha u zimskim mesecima


“Problem unutrašnjeg aerozagađenja je veoma složen, a jedan od njegovih najznačajnijih izvora je loženje u prostorijama. Dim koji se pri tome emituje može da dovede do veoma ozbiljnih zdravstvenih posledica, posebno na respiratornom sistemu.

Rezultati istraživanja su pokazali da najveći procenat ispitanica (55.14%) živi u stanovima koji se zagrevaju centralnim grejanjem ili termoakumulacionim pećima. Eksponirana grupa ispitanica za zagrevanje prostorija najčešće koristi drvo (25.82%) i ugalj (14.23%). Kod eksponirane grupe ispitanica statistički značajno češće se javljaju kašalj u toku i van prehlade, jutarnji kašalj u sezoni jesen-zima i sinuzit. Način grejanja prostorija predstavlja faktor rizika za pojavu pojedinih respiratornih simptoma i oboljenja kod ženskog dela populacije.”

Istraživanja obavljena na Mediciskom fakultetu u Nišu (http://www.tmg.org.rs/v320102e.htm)

Ciljevi izgradnje Raketnih peći

 

 • Osnažiti domaćinstva pružanjem mogućnosti za korišćenjem čiste i ekonomičnije peći za grejanje i kuvanje;
 • Ove peći nude čistiju klimu u zatvorenim prostorijama i čistiji vazduh u ruralnim sredinama;
 • Smanjenje potrošnje ogrevnog materijala;
 • Smanjenje stope deforestacije i smanjenje emisije štetnih gasova u vazduhu;
 • Poboljšanje komfora ruralnog stanovništva u zimskim mesecima;
 • Finansisko osnaživanje domaćinstava, jer godišnja ušteda, korišćenjem Raketnih peći, može znatno da utiče na kućni budžet, i novac dobijen uštedom može da se upotrebi za druge, korisnije potrebe domaćinstva.

Kontakt za igradnju i više informacija o Raketnim pećima možete dobiti na http://terrabija.com/, ili na terrabija@gmail.com

 

2 Comments

Leave a Reply