Skip to main content

“Feniks” kućica na drvetu, prirodni snovi za odmor

Odrasli smo onoliko koliko želimo da verujemo u predrasude.

“Feniks” kućica na drvetu je potpuno jedinstvena, inspirisana detinjim pogledom na svet, nastala u želji da se stvori kuća u krošnjama drveća, sa mestom za igru, sakrivanje i maštanje. Vlasnici koji su proveli mnogo vremena u Bocvani, pre nego što su se preselili u Vels, poneli su sa sobom ideje, i to je uticalo na gradnju, a radnici jedne veoma kreativne radionice učinili su da njihov san postane stvarnost. Ako uživate u avanturama, u ideji o povratku u prirodu, apsolutno ćete obožavati ovo mesto.

Prizemlje je projektovano kao kuhinjski prostor sa raketnom peći, koja ima toplu klupu, a posebno je izgrađeno otvoreno ognjište od coba. Ovo je magični deo i privlači pogled kao san, i sjajno je sedeti ispred ognjišta i gledati kako treperi plamen vatre. Zidovi su rađeni od bala slame malterisane debelim slojem blatnog maltera, tavanica je urađena od lepo složenog šarenog bambusa. Kompostni tuš je u uglu iza velikog stabla bambusa.

Maštovito urađene stepenice povezuju prizemlje sa šatorastim delom podkrovlja, ove stepenice urađene su od metalnog otpada. U ovom delu nalazi se prostor za spavanje, a kroz prozor se proteže neverovatan pogled.

Rasveta je podešena preko pametnih svetiljki, koje osvetljavaju i ulepšavaju enterijer po želji i raspoloženju, razne sveće su takođe prisutne radi poboljšanja vizuelnog doživljaja svetla i senke. Hrana se može priremati na ognjištu.

Spolja, drvenu japansku toplu kadu zagreva veoma efikasna peć na drva, to je rezervoar od 50 litara vode za tuširanje ili pranje, ovako nešto po malo podseća na afričke safarije, spoljni tuš, ali u svakom slučaju kupanje u prirodi vam može pružiti posebno iskustvo.

Da li vikendica treba da bude skupa za izgradnju ili treba da predstavlja vaš beg od svakodnevnih briga? Ako razmišljate o pravljenju vašeg malog “gnezda” ova kućica vam može biti sjajna inspiracija.

dipl.ing.arh. Ivana Rakarić

Izvor: The Phoenix Tree

Leave a Reply