Skip to main content

Pismo jednog Hrasta

a5d0279c310eda8570436fc04b19917b

Dragi prijatelji, zovem se Hrast, star sam tačno 120 godina i živim na obali jednog predivnog jezera na Fruškoj gori. Moja biografija je impozantna i zbog toga želim da se zaposlim u tom vašem modernom svetu. Vreme nekako brzo prolazi i ja smatram da je potrebno da postavim javno svoj oglas za zapošljavanje. Videh mnoga čuda, ali ova najnovija me najviše fasciniraju, pa shodno mom stogodišnjem iskustvu želim da priložim svoj CV, jer koliko pratim moderne tehnoligije vidim da sam veoma popularan na tim vašim društvenim mrežama. Toliko je slika nastalo u pod mojom krošnjom, pa rekoh sebi “Ako sam toliko popularan, čisto da kažem ljudima nešto o sebi, da ne bi bilo zabluda o mom poreklu i mojim sposobnostima,ili slučajno o mom lažnom profilu.”

Pošto imam običaj da se predstavljam uvek na drugačiji način, jer moja krošnja se neprestano menja i moj CV biće pomalo drugačiji i pošto imam prilično godina u svojim vlaknima smatram da biografiju ne čine samo nabacane stručne reference (a ja ih imam na stotine), već i iskustvo stečeno duhovnim radom.

Rođen sam iz jedne malene semenke žira koju je ispustila ptica koja je krenula da nahrani svoje mladunce. Sama slučajnost ili namernost, ovog ispada isklesala je moju sudbinu na jedinstven način. Zapravo, svi smo mi nekada bili malene semenke, ispuštene baš u onom trenutku i na onom mestu koje je idealno za naš rast i razvoj. To je misterija stvaranja i kao takva nama ostaje tajna. Kao maleni žir mnogo sam se borio  da prvo probijem tu malenu ljusku koja je stezala moju životnu snagu a potom da dohvatim sunce a u isto vreme i pustim žile dovoljno duboko u zemlju da bi me hranile i činile me stabilnim. Ovo moje utvrđivanje mesta i hrane odredilo je moj život jednom zauvek i nikada nisam ni pomislio da sam tu slučajno i da sam ne potreban. Reklo bi se, nisam mogao da biram ali zapravo ja sam izabran i zbog toga sam čitavog života bio zahvalan svim silama prirode koje su me dovele na ovo mesto.

Na svojoj ranoj mladosti neću se zadržavti dugo, jer mladost kao i svaka druga, protekla je u mojoj borbi za mesto pod suncem, i komadićem slobodne zemlje. Morao sam se boriti sa višljim, većim i jačim, sa bujicama, sušama i ledom, ali sve ono što me nije ubilo zapravo mi je pomoglo da ojačam i ja sam rastao od malenog zrna do velikog drveta. Sada me bure i led malo uskomešaju ali ja znam te stare ptice, pa ih svojom vremešnošću nadmudrim.

Moja mudrost počinje u mojim srednjim godinama, kada sam dovoljno visok da pod mene može da stane porodica i kada počinjem da dajem svoje prve plodove. Dok stojite pod mojom krošnjom osećate da sam mudar, ali vrlo često i usamljen. Znajte mudrosti nema kraja, svaki novi dan naučio me je nečem novom, a usamljenost ne mogu da osećaju bića koja poznaju suštinu svog postanka. Ja sam dom mnogim životinjama koje u mojoj trajnosti traže oslonac, ja sam prolazna stanica za sve putnike namernika i sa visina i sa zemlje, ja sam izvor hrane i izvor novog života, ja sam vaša hladovima pod vrelim suncem, izvor sam vašeg vazduha i vašeg spokoja. Ja sam meditativni kompleks spoznaje, jer kao takvog me čuvate u srcu kad od mene odlazite.

Ja dajem život vama i molim vas ga vi date meni. Kao što ste primetili i ja sam deo vašeg modernog sveta, vaših tableta i mobilnih uređaja. Ali vas molim nemojte me zarobiti samo u slikama, čuvajte me kao što ja čuvam vas, svojim neophodnim i nenametljivim prisustvom. I ako me nisu obrisale oluje, nemojte me ni vi obrisati svojom pohlepom. Ja sam možda, trenutno, neka vaša nova slika koju upravo pokazujete prijateljima, ali ne dozvolite da ostanem mrtva uspomena, želim da trajem i zato me čuvajte. Moja priča je priča o svim mojim prijateljima, žumskim bićima, koji vas posmatraju i plaše se, jer njihova budućnost zavisi od vas. I zato volite svaki dašak života koji sretnete u toku dana, jer svi smo mi povezani u ciklusu života.

Dakle ako imate prijatelja kojem je potrebno jedno drvo, molio bih vas za preporuku, jer danas je biti drvo zaista posao koji se slabo plaća, a meni je potrebno zaposlenje u cilju vašeg opsanka.

Ivana Rakarić

Leave a Reply