Skip to main content

Zašto volimo Cob kuće

Šta su zapravo cob kuće? Zašto nam taj naziv zvuči primamljivije od naziva tradicionalne kuće?

Cob kuće su u sebi objednile koncept modernog stanovanja, oslonjenog na tradiciju i novi umetnički dizajn oblikovanja prostora zasnovan na organskoj formi. Zapravo ovo su kuće koje se dizajniraju poput  skulpture, gde su jedini dozvoljeni materijali i forme one prirodne, dok se dimenzije ograničavaju na čovekomernost, održivost i lične potrebe graditelja.

cob-building-hobbit-houses

http://webecoist.momtastic.com/

Osnovni koncept cob kuća zasnovan je na upotrebi potpuno prirodnih materijala prilikom izgradnje. Pravi zagovornici cob-a, po pitanju kompromisa, odnosno dodataka sintetičkih materijala prilikom izgradnje, su prilično ne tolerantni, poenta je napraviti kuću od prirodnog materijala koji nas okružuje, uz  upotrebu recikliranih komponenata. Ovo naravno ne isključuje opcije da kupujete ono što vam je potrebno prilikom izgradnje, ali vas uči da prilikom kupovine uvek birate materijale i predmete koji su ekološki ispravni, jer na taj način ne remetite prirodni sklad cob kuće i njenog okruženja. Pravila za izgradnju, formulisana na ovakav način, stavljaju vam do znanja da  kuća predstavlja vašu drugu kožu, ona mora da diše, i da fizički i duhovno živi sa vama, da je prilagođena klimatskim uslovima na najbolji mogući način, da upija svetost i svetlost okruženja i ljudi koji u njoj žive, da je uklopiva u životnu sredinu i da svojom izgradnjom i trajanjem ni u kom pogledu ne remeti funkcionisanje životnog ciklusa koji je okružuje. Ona ocrtava živo biće čoveka kakav bi trebao da bude, saglasan sa prirodom a ne agresivno dominantan. Cob kuća oslikava ljudsko stanište, u primitivnom smislu, poput staništa kakvo sebi grade ostali stanovnici naše planete, funkcionalno po obliku, nenametljivo i prilagođeno ličnim potrebama. Dakle vaše stanište mora da odgovara vašim potrebama, nažalost moderno stanovanje zahteva ogromne količine energije, a pri tome vas lišava elementarnih potreba za zdravom sredinom, kvalitetnim prostorom i ličnim dizajnom. Kuća se nikako ne sme smatrati za komercijalni proizvod koji se kupuje u supermarketu, ona predstavlja vaše ogledalo, sa tim zaključkom ljubitelji prirodnih formi u građevinarstvu će vam reći: “Ako težite uniformnosti gradite i živite i komercijalnim kućama, ako težite individualizmu gradite svoje kuće svojim rukama, prema svojim potrebama od prirodnih materijala.”

6fcde9510c0fac913e95f8f735c58af1

http://webecoist.momtastic.com/

Ideja da vi prvo oblikujete kuću a potom ona oblikuje vas, umnogome određuje način na koji će se odvijati život vaše porodice.

Zemlja, pesak, slama i voda su osnovni materijali koji se koriste za izgradnju cob kuća, sam kvalitet gradnje  određuje lokacija kuće i kvalitet materijala koji nam je u okruženju. Univerzalnog recepta za idealnu cob mešavinu nema, morate da pravite probe u različitim kobinacijama, jer struktura zemljišta je svugde različita, tako da se mešavine osnovnih sastojaka razlikuju, ponekad je potrebno dodati malo više peska, ili malo više slame.

Tehnika cob-a je hiljadugodišnja tradicija, i poznata je gotovo u svim delovima sveta. U modernom građevinarstvu ova tehnika smatra se prevaziđenom samo iz razloga jer ne donosi direktan profit strogo kontrolisanoj građevinskoj industriji, cob mešavina nije komercijalni proizvod i nema tržišnu vrednost koja donosi industrijski profit. Sa druge strane tehnika cob kuća zahteva puno fizičkog rada, spontanog i likovnog, bez šablona i univerzalnosti.

cob-building-main

http://webecoist.momtastic.com/

Dragana Kojičić, ekspert za zemljanu arhitekturu na svom sajtu (http://zemljanarhitektura.com/?p=9839&lang=sr), nam objašnjava srpsko značenje reči cob, mešavina zemlje, peska i slame nekada se kod nas koristila prilikom izgradnje zemljanih peći i njen naziv je bio bublje. Dakle tehnika bublje, ili cob, postojala i na našim prostorima, doduše koristila se u manjem formatu, ali je njena upotreba mahom zaboravljena u rukama starih majstora koji nisu imali naslednika. To je samo još jedan dokaz da graditeljsku tradiciju ne smemo da potiskujemo već da je istražujemo, analiziramo i unapređujemo da bi smo joj našli novi oblik u savremenom svetu.

Činjenica je da cob kuće u nama izazivaju određeni spektar emocija. Ove kuće zapravo podsećaju u isto vreme i na naše detinjstvo, po svojoj maštovitosti, i na neki naš iskonski osećaj da kuća nije pravougaona kutija. već biološki oblik, poput našeg tela. Jer da je čovek po fizionomiji kockast verovatno bi se mnogo bolje uklopio u sve te oštre uglove koji nas okružuju.

Priroda kao naš večiti učitelj neprekidno nam stavlja do znanja da je u njoj sve stvarano optimalno, po obliku i funkciji. U kućama od prirodnih materijala osećamo da smo bliže prirodi, bolje smo raspoloženi i naš duh je vedriji, svesni smo da svojim delovanjem ne remetimo životne cikluse koji nas okružuju i samim tim pripadamo jednoj prirodnoj harmoniji.

Dipl.ing.arh. Ivana Rakarić

 

One Comment

Leave a Reply