Skip to main content

Samoodrživa kuća-bela bajka

Ovo nije obična kuća, ona ruši gotovo sve tabue vezane za stanovanje i priča nam priču o tome kako izgleda savremen život u kući od prirodnih materijala i takođe nudi objašnjenje kako izgleda živeti u kući koju ste sami napravili, pažljivo oblikovali svaki njen kutak i time dobili prostor koji radi za vas, a ne vi za njega koristeći skupe metode održavanja komfora života. To je samoodrživa kuća Kirsten Marie i Renea Hansena koja se nalazi u ekološkom naselju Torup na Sevenom Zelandu.

Ručno napravljena cob kuća

Kuća je izgrađena u tehnici cob, cob tehnika predstavlja gradnju zidova od mešavine gline, peska i slame. Zidovi napravljeni od ove mešavine imaju veliku čvrstoću posle sušenja ugrađenog materijala. Pošto se gradi golim rukama  cob vrlo brzo prelazi u formu skulptoralnog materijala i kao rezultat takvog rada imamo vajane forme izuzetne organske lepote.

Kirsten Maria: “Puno sam tragala pre nego što sam odlučila da napravim sopstvenu kuću. Na taj način sam se upoznala sa radom arhitekte Flemminga Abrahamsa, i njegovim radionicama o izgradnji samoodrživih kuća.”

Torup, prirodno mesto za izgradnju cob kuće

Kirsten Maria : ” Otišli smo na put i prisustvovali Flemmingovom predavanju o tome kako je on sagradio svoju kuću (Samoodrživa cob kuća), i oboje smo bili veoma uzbuđeni oko ideje da izgradimo kuću koristeći principe gradnje u cob tehnici. On nam je predstavio svoje mišljenje o gradnji, o svetu u kojem živimo i mi smo shvatili da je to život kakav mi želimo da živimo…

To je bio neverovatno dobar osećaj, biti u stanju da izgradiš svoju vlastitu kuću u kreativnom procesu igre sa materijalima, tako da smo vrlo bzo odlučili da smo pronašli ona za čim smo tragali. Živeli smo kod prijatelja u ekološkom selu Torup i smatrali smo da je to, očigledno, mesto za izgradnju naše kuće”

Čitava kuća se može razgraditi u prirodi

Kuće u eko selu Torup su organske, izgrađene su od “živih” materijala. To znači da nema konvencionalnih metrijala kao što su staklena i mineralna vuna. Kada kuća traje dug vremenski period i pošto ispuni svoju životnu funkciju, materijlali koji su korišteni u njenoj izgradnji jednostavno se vrate u prirodu i tamo na miru završe svoj životni ciklus, bez ispuštanja toksičnih materija prilikom raspada.

“Moja velika želja je bila da živim u organskoj kući, dakle kući napravljnoj od prirodnih materijala, prirodnog oblika. Organski oblici koje kuća i sobe imaju odaju poseban mir. Masivni zidovi od gline pružaju povoljan osećaj kontakta sa zemljom (uzemljenje). Osim toga ovakva kuća predstavlja dobar akustični prostor, ja volim da slušam muziku. Ali najvažnije je da je klima prostora apsolutno zdrava, prirodni zidovi omogućuju difuziju vodene pare i razmenu vlažnosti vazduha sa okolinom, što je posebno važno za zdrav komfor stanovanja” priča Maria Kirsten.

Cob kuća kao ručni rad, pletenje u prostoru

“Sam proces izgradnje je veliko iskustvo. Izgradnja cob kuće traje dugo, jer se kuća stvara i oblikuje tokom određenog vremenskog perioda. Ja bih rekla da je optimalni period za izgradnju cob kuće tri do četiri godine. Kreirati kuću od gline je sjajan kreativni proces, gde veći deo posla obavljate ručno, poput keramičara. Veoma brzo možete viditi šta se sve dešava u procesu izgradnje. Nakon toga, takođe je prijatno osetiti da sve to što ste stvorili od gline ostaje tu i da je u interakciji sa okolinom…

 

Ali u toku tog kreativnog procesa stvaranja kuće takođe se susrećete sa izazovima, posebno onim tehničke prirode. Nekoliko puta smo morali da zastanemo i da rešavamo probleme koje uopšte nismo predvideli prilikom planiranja izgradnje. Tu su npr. uklapanje električnih instalacija ili ukopavanje cevi za sakupljanje vode. Bilo je potrebno da prođe određeno vreme da bi stvari postavili na pravo mesto, ali ja tek sad vidim da postoje određena rešenja koje smo mogli i drugačije da rešimo.” priča Maria Kirsten.

Kuća je brzo dobila građevinsku dozvolu

“Uobičajne procedure poput plana regulacije i slaganje sa građevinskim propisima prilagodili smo cob kući. Velika prednost je bila u tome što su u opštini Hundested već imali iskustvo o kućama u eko selu Torup. Službenici iz opštine su bili veoma zainteresovani da nam pomognu i spremni za saradnju. Zajedno sa arhitektom Flemmingom Abrahamsenom i našim inžinjerom spremili smo potreban materijal: planove etaža, crteže, proračune i materijalizaciju. Za samo nedelju dana dobili smo lokacisku dozvolu, a nakon dve nedelje i građevinsku, tako da je to zaista bilo lako” ojašnjava Kirsten Maria.

Školjke donjeg doma

“Kuća se greje pomoću svoje okoline. Ispod kuće nalazi se sloj peska sa školjkama debljine 140cm. Ovaj sloj predstavlja izolaciju i drenažu, a u isto vreme i skladište cevi koje se priključuju na solarni kolektor. U skladištu peska ispod kuće toplota se može sačuvati i akumulirati.

U sredini kuće nalazi se masivna finska peć, takođe i jedna modifikovana stara peć doprinosi zagrevanju prostora. Teško je reći šta je u stvari najekonomičnije grejanje. To je velika kuća, zidana peć, koja pre svega zagreva kuću, troši oko 15kg ogreva dnevno od oktobra do aprila. ali ako je potrebno da pripremamo hranu koristimo i drugu modifikovanu peć.” objašnjava Maria.

Mnoga naša rešenja mogu se koristiti u standardnim kućama

Ideja cob kuće je prilično radikalna u odnosu na savremeno stanovanje i na moderne materijale na koje smo navikli. Ova ideja o gradnji je posebna po tome što ne samo da menja našu percepciju o stanovanju već menja naše poglede na svet i život.

Jedna od ideja koje stoje u pozadini izgradnje ove kuće je ideja o stvaranju alternative savremenom životu. Život u samoodrživoj kući utiče na vaš pogled na svet i daje vašem vremenu novu dimenziju. Morate da brinete o stvarima poput sakupljanja drveta za pripremu hrane, kao i o tome koliko dugo je potrebno da ložite peć da bi ste ispekli hleb. Sa druge strane imate veliki prostor u kojem možete da uživate sa prijateljima dok pripremate hranu.

 

Maria veruje da se mnoga ova rešenja mogu koristiti i u običnim kućama

“Svesna sam činjenice da za mnoge ljude može biti veoma porazna činjenica da primenjuju naša alternitivna rešenja. Ali postoje odlični elementi koje možete izdvojiti i ugraditi u svoje obične kuće” završava Maria.

Neke od zanimljivosti o eko naselju Torup:

  • Cob kuća u Torupu izgrađena je od gline, peska i slame.
  • Kuća ima organski oblik i sve je napravljeno od organskih materijala.
  • Kristen Maria i Rene gradili su ovu kuću oko 5 godina.
  • Ova cob kuća ima oko 203m², dva sprata.
  • U podrumu se nalazi ostava, kupatilo i velika prostorija u kojoj se nalaze kuhinja i staklenik koji je orjentisan prema južnoj strani. Na prvom spratu prostire se velika soba sa prozorima koji su orjentisani na sve četiri strane sveta i kao dopuna svetlosti postoje i dva krovna prozora.
  • Ovo eko selo ima ukupno 14ha, 7ha je predviđeno za stanovanje, odnosno kao stambena zona, dok je preostalih 7ha pretvoreno u posed za ekološku poljoprivredu.
  • Većina sela je bez automobila. Postoji veliko parkiralište na ulasku u selo i samo je u posebnim prilikama dozvoljeno da auto dođe do individualne stambene jedinice.
  • U Torupu živi oko 140 ljudi.
  • Postoji nekoliko pravila i smernica za ono što mora biti urađeno u ovom eko selu. Npr. grejanje ne treba da bude lož ulje, a kuće moraju biti orjentisane sever-jug sa solarnim panelima na južnoj strani.
  • Stanovnici mogu dobiti vrlo fino voće i povrće iz uzoja u naselju, prema svojim zalaganjima u zejednici. Takođe u mestu se nalazi i trgovina sa velikim izborom organskih proizvoda. Tu je i vrtić i škola i oba objekta su dostupna svim stanovnicima, a ne samo onim iz eko sela.

dipl.ing.arh. Ivana Rakarić

Linkovi: https://www.bolius.dk/et-hus-af-ler-grus-og-halm-18901/

http://inmigrante.livejournal.com/112202.html

 

Leave a Reply