Skip to main content

TREBATE PROBIOTIKE ? – NAPRAVITE IH SAMI

Probiotici su dobre bakterije u probavnom sustavu koje su neophodne za zdravlje

jer neutraliziraju otrovne spojeve, pomažu probaviti hranu, pomažu u borbi protiv virusa i sudjeljuju u podizanju imuniteta. Zdravlje našeg probavnog trakta utječe i na našu mentalnu i emocionalnu stabilnost.To vas ne treba čuditi jer je 70% stanica imunosnog usustava smješteno upravo u probavnom traktu.

Osim što se mogu kupiti u obliku dodataka prehrani probiotici se prirodno nalaze u fermentiranom povrću, kiselom kupusu, kefiru i jogurtima.

Međutim obratite pozornost na činjenicu da je povrće koje možete kupiti u samoposluzi uglavnom pasterizirano a ne fermentirano i u njemu nema dobrih bakterija a isto tako je procesom proizvodnje većina probiotika iz jogurta uništena.

Fermentirano povrće i kiseli kupus možete vrlo jednostavno napraviti sami kod kuće i tako dobiti najbolju kvalitetu i balans dobrih bakterija te pritom uštedjeti novac.

 

 

 

Fermentirano povrće

1.Odaberite nekoliko vrsta vašeg omiljenog povrća. Organsko povrće kao što su mrkva, paprika, kelj i brokula su dobar izbor.

2. Napravite rasol od soka stabljike celera. Celer sadrži prirodni natrij i čuva povrće u anaerobnim okruženju, što potiče rast bakterija.

3. Stavite povrće i rasol celera u staklenku od marmelade ili sl. Ispunite ju do vrha kako bi se uklonila mogućnost da u staklenki ostane zraka. Možete dodati češnjak i ružmarin za okus. Smjesu potpuno prekrijte listom kupusa, zatvorite poklopac i staklenku držite na toplom i vlažnom mjestu 2 do 4 dana.

Možete npr. u frižider torbu uliti mlaku vodu i u nju uroniti staklenke ili ih pokriti toplim vlažnim ručnicima i staviti u vatrostalnu posudu ispunjenu toplom vodom. Temperaturu trebate održavati u rasponu od 16 do 24 stupnja celzijusa.

Nakon nekoliko dana, premjestiti staklenke u hladnjak gdje ih čuvajte do potrošnje.

Kiseli kupus

Iako je ovdje riječ o kiselom kupusu on se može jesti već nakon samo 3 dana.

1 kg narezanog kupusa

1 čajna žličica borovnica

½ čajne žličice kumina

½ čajne žličice sjemenki gorušice

2 čajne žličice morske sol

2 čajne žličice sirutke * (ako nije dostupna dodate još 1 žličicu soli)

250 ml filtrirane vode **

U zdjeli pomiješajte kupus s borovnicama, kuminom, i sjemenkama gorušice. Gnječite ili udarajte drvenim batom nekoliko minuta kako bi se oslobodili sokovi. Smjesu stavite u staklenku od litre i čvrsto je utisnite. Pomiješajte vodu, soli i sirutku te ulijte u staklenku. Dodajte još vode ako je potrebno tako da sav kupus bude prekriven tekućinom. Ostavite oko jedan centimetar prostora između vrha kupusa i vrha posude. Stavite poklopac na posudu i zatvorite vrlo čvrsto. Lakto-fermentacija je anaerobni (bez kisika) postupak te bi prisutnost kisika nakon početka fermentacije uništitila konačni proizvod. Staklenku držate na sobnoj temperaturi oko 3 dana te ju nakon toga premjestite ili u podrum ili na gornju policu frižidera. Možete jesti odmah nakon 3 dana iako će biti ukusnije ako ostavie neotvoreno još nekoliko dana.

* Ako koristite sirutku mora biti u tekućem obliku, a ne u prahu. Možete napraviti svoju sirutku izlijevanjem jogurta ili svježeg kravljeg sira u gazu ili filter za kavu. Preporučujemo korištenje sirutke u odnosu na dodavanje soli jer ona povećava konzistentnost. Sirutka je bogata mliječnom kiselinom i mliječnim mikrobnim organizmima.

** Nemojte koristiti vodu iz slavine ako je klorirana. Klor može uništiti mliječne mikrobne organizame i spriječiti fermentaciju.

Napomena: Normalno je da se pojave bijele mrlje ili bijeli film na površini tekućine koja prekriva kupus. To je oblik kvasca koji se zove zove kahm. Iako je potpuno bezopasan on može dati loš okus kupusu pa ga je najbolje ukloniti žlicom prije konzumiranja kupusa.

Izvor: http://sangreen.eu/

Leave a Reply