Skip to main content

Porodični život na Arktiku u cob kući

Na golemim prostranstvima Arktičkog kruga caruje priroda, ovo je carstvo divljine, a čovek joj se mora prilagoditi, ogrančen stalnom bitkom tradicije i napretka.

U ovom prostrima ekstremne hladnoće, ipak, postoji način da sagradite svoj dom iz snova, kombinujući tradicionalne tehnike gradnje sa novim tehnološkim dostignućima. Upravo to je učinila jedne porodica, izgradivši svoju oazu u području teško pristupačne Norveške. Porodica Hjertefølger živi na norveškom ostrvu Sandhornøya, gde je 2013 godine započela svoju priču o održivom načinu stanovanja.

 

Njihova dvospratna cob kuća izgrađena je od gline, peska, slame, vode i drugih prirodnih materijala, uvukla se, poput puža, u estetski prijatnu, funkcionalnu solarnu geodetsku kupolu http://www.solardome.co.uk/case-study/the-nature-house-north-norway/

Kupola visine 7,6m toplim zagrljajem čuva dom u kojem živi šestočlana porodica. Kuća ima oko pet spavaćih soba, dva kupatila i zimsku baštu. Solarna kupola je ovoj porodici omogućila zaštitu od jakog vetra i velikih snežnih opterećenja kao i veliku uštedu u troškovima za grejanje. Geodetska kupola, takođe, pokriva i površinu vrta i samim tim zajedno sa kućom čini jedinstvenu staklenu baštu gde ova porodica uzgaja veći deo sve hrane. Jabuke, višnje, šljive, kajsije, kivi, grožđe, krastavci, paradajz, začinsko i lekovito bilje i dinje su samo neke kulture koje mogu rasti u području koje je bez sunčeve svetlosti tri meseca godišnje.

Ugodan, rustični enerijer kuće, stvara toplo okruženje koje je u suprotnosti sa ledenim Arktikom i njegovom hladnom klimom. Spektakularan pogled na prirodu i Polarna svetlost pruža jedinsvenu zabavu za porodicu u hladnim zimskim noćima.

 

“Mi volimo ovu kuću, ona ima svoju vlastitu dušu i daje nam jedinstveni osećaj posebnosti. Ono što nas iznenađuje jeste činjenica da smo mi kroz gradnju kuće zapravo izgradili i sebe… Proces izgradnje nas je promenio, oblikovao nas” priča Ingrid Hjertefølger.

Nakon tri godine života u ovoj Prirodnoj kući, koju je ova porodica sama izgradila uz pomoć prijatelja, vlasnici kažu:

“Osećaj koji smo dobili životom u ovoj kući je poseban i potpuno drugačiji od stanovanja u bilo kojoj drugoj kući. Atmosfera je jedinstvena. Kuća poseduje smirenost, gotovo se može čuti tišina. Teško je objasniti, ali bilo bi nemoguće imati ovakav osećaj da je kuću gradio i planirao neko drugi za nas, ili da je napravljena od pravih linija i uglova”

Izvor: http://inhabitat.com/how-one-family-thrives-in-the-arctic-with-a-cob-house-inside-a-solar-geodesic-dome/

http://naturhuset.blogg.no/

dipl.ing.arh. Ivana Rakarić

Leave a Reply