Skip to main content

U okviru ciklusa Zelena debata, tribina „Kad se male ruke slože“, biće održana u utorak, 2o. februara u 18 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i moderator je Danilo Koprivica.

Dvadesetprva po redu Zelena debata, pripada mini-serijalu „I priroda i društvo“, a priča o ljudima opredeljenim da im život u prirodnom okruženju bude svakodnevica.

Iako na prvi pogled veoma slične, porodične odluke mladih i obrazovanih porodica Rakarić iz Rakovca i Đupovac iz Jevremovca, su ipak u mnogo čemu i različite.

Mir i nadahnuće za skladan porodični život i uspešan profesionalni rad Rakarići su našli u zaleđu Novog Sada, naslonjeni na deo blagodeti savremene civilizacije. Ivana je diplomirani inženjer arhitekture, a od skora je u potpunosti posvećena porodici i realizaciji njihovog višegodišnjeg sna. Dr Zvonko je vanredni profesor na Katedri za tehničku mehaniku (FTN), a teorijska znanja je uspešno iskoristio, između ostalog, i za konstrukciju tzv. raketne peći.

Izbor porodice Đupovac je bio osetno teži i dugoročno rizičniji. Nada, diplomirani farmaceut i Milan, profesor fizičkog, nisu imali ni stručna ni praktična iskustva u oblasti gradnje, a upustili su se u samoizgradnju velike i veoma atraktivne kuće od slame i trske. Rešeni da zagrizu do kraja, opredelili su se za samoodrživo, infrastrukturno nezavisno imanje, u Jevremovcu, selu u blizini Šapca. Ipak, njihova velika prednost je što su ispred sebe imali korisna iskustva, a ispostavilo se i prijateljsku podršku, Rakarića i arhitekte Vuka Krstića.

Sa našim sagovornicima pričaćemo o viziji, o toplini doma uz živu vatru kao kičmu građevinskog i porodičnog okupljanja, kao i o funkcionalnim iskušenjima i preprekama. Posebno ćemo se dotaći pogleda na živi svet kao novu porodicu i najbolje komšije. Ali ovo neće biti samo priča o hrabrim ličnim odlukama i tehničkim aspektima života van urbanih sredina, nego i priča o ljudskoj i profesionalnoj solidarnosti, koja je od poslovnih saradnika načinila divne prijatelje.

Ova sesija biće prilika da se zahvalimo prof. dr Vladanu Popoviću na izuzetno zapaženom izlaganju koje je debatu „Homeopatija i(li) medicina“ učinilo najkvalitetnijom i najposećenijom u 2017. godini.

Upoznajemo se, debatujemo, umrežavamo ideje i snagu i premrežavamo Novi Sad, na novoj sesiji Zelene debate.

Izvor: Kulturni Centar Novog Sada

Leave a Reply