Skip to main content

Dom iz snova kao primer održive arhitekture

 

U ovoj kući održivi razvoj se ne smatra kao obaveza on je, baš naprotiv, sastavni deo života i kao takav je prihvaćen u svim aspektima delovanja, pa tako i u građenju individualne kuće za život. Ako se nešto nameće kao obaveza vrlo brzo postaje iscrpljujuće, prihvatanje načina gradnje po održivim principima može biti zabavno. Novinarka Giuliana Capello je odlučila da napusti veliki grad i pridruži se eko zajednici u Sao Paulu, Brazil. Kao i mnogi drugi ljudi koji odobravaju takav način života ne postavljaju na prvo mesto društvo već potragu za unutrašnjim mirom.

“Kada sam odlučila da napustim veliki grad i preselim se u eko selo (mala zajednica usmerena na brigu za životnu sredinu i skladan društveni život), u Sao Paulu, pitala sam se: Kakav dom može predstavljati moje ideale, život u skladu sa prirodom? Umesto klasičnih projekata, odlučila sam se za užitak stvaranja vlastitog doma”.

https://www.facebook.com/InstitutoPindorama/videos/10154551898921688/?hc_ref=ARQLP09-B7WBTfLN1JdP9kWg4nwuZWgjbQhtuPDKT2iuNtbzOUrsEHqga_MiOsBKlRU

Koncept projekta za kuću od 150m², rađen je uz pomoć arh. Lara Freitas. Osnovna konstrukcija i krov izgrađeni su od drveta eukaliptusa. To je materijal koji spada u kategoriju održivog.

Ostatak konstrukcije predstavlja kombinaciju različitih tehnika gradnje sa tradicionalnim i prirodnim materijalima, tu je uključeno kamenje, ručno rađene cigle, oblice drveta, glina i dr. Kuća takođe poseduje sistem za skladištenje, čišćenje i ponovnu upotrebu kišnice.

Cordwood

Ovom tehnikom gradnje zidova, nazvanih Cordwood, bilo je moguće upotrebiti ostatke od drveta koje je korišteno kao osnovna konstrukcija kuće, tako da je odpadni materijal sveden na najmanju moguću meru. Drvo je rezano na dužinu od 25cm, što je odredilo i debljinu zida. Različiti prečnici omogućili su zidu da ima vrlo organski izgled. Masa za zidanje sastoji se od tri dela ilovače, jedan deo peska, kreč, piljevina fermentisana u vodi, cement. Građenje zahteva strpljenje, na svakih 70cm zida, potrebno je sačekati da se masa osuši.

Adobe (čerpić), sećanje na stara vremena

U kolonijalnom periodu bilo je uobičajeno da se koristi ilovača za ručno pravljenje opeke. Danas je to odličan način da izgradnja kuće bude održiva jer, takav način pravljenje opeke, eliminiše uticaj na životnu sredinu koji se stvara transportom materijala od fabrike do gradilišta. Recept za adobe se sastoji od mešavine zemlje i slame u približno istoj razmeri, uz dodatak vode masa se gnječi dok ne postane takva da se može stavljati u kalupe. Nakon nabijanja mase u kalup i formiranja opeke, one se odlažu na promajno mesto da se osuše prirodnim putem. Dakle nema potrošnje energije za izradu ovakve vrste opeke.

Tekstura tako različitih zidova je potraga za bliskošću sa prirodom. Otvorena struktura kuće octava individualnost novinarke koja u njoj živi.

dipl.ing.arh. Ivana Rakarić

Izvor: casa.abril.com.br

Leave a Reply