Skip to main content

Bajkovita kuća od slame reditelja Olegasa Kovrikova u Litvaniji

Postoje kuće, izgrađene sopstvenim rukama, koje predstavljaju mala skulptoralna umetnična dela. Njihova spoljašnjost privlači radoznale poglede uz pitanja: Čija je ovo kuća, kako se u njoj živi? Ove kuće veoma često ne poznaju granicu između enterijera i esterijera. One su ukras na imanju i veoma često podesećaju na praiskonsko sklonište.

Pionir izgradnje kuća od slame u Litvaniji arhitekta Petras Devižis, izgradio je porodičnu kuću reditelja Olegasa Kovrikova, i blizini Vilniusa u Litvaniji. Kao i u mnogim sličnim primerima, kuću su gradili, uz stručno savetovanje, sopstvenim rukama vlasnici i prijatelji.

Ova kuća je mnogo više umetničko delo nego stambena jedinica. Izvajana je od slame i gline, na kamenom postamentu, okružuje je organski vrt i mali bazen sa kućom za meditaciju.

Život direktora ruskog dramskog pozorišta Olega Kovrikova promenio se nakon boravka u peruanskoj džungli sa šamanima. Tri meseca u džungli bez telefona, interneta, TV… Kovrikov je shvatio da je vreme da formira svoju žižnu tačku-porodičnu kuću.

U početku Oleg nije imao poseban plan kako bi kuća trebalo da izgleda. Predložen je model kružnog oblika i na njegovoj razradi je počelo da se radi. Konkretno takav oblik ima najmanje gubitaka energije i fizičke i duhovne. Tokom čitavog procesa gradnje on je imao stručnu pomoć od strane Petrasa bez čije stručne pomoći izgradnja ne bi bila moguća. Izgradnja kuće od slame zahteva puno posebnih znanja o procesu gradnje i poznavanje različitih tehnika primene prirodnih materijala. Oleg je imao sreće da sve oko gradnje prođe po planu, tako da je od početka izgradnje do useljenja prošlo svega godinu dana, što je veliki uspeh za ovakav tip gradnje. Za  Olega je bilo teško da se reši ideje da samo profesionalci mogu kvalitetno da rade takav posao. Nakon što je stekao samopuzdanje u vlastite mogućnosti, i uz stručni nadzor, počeo je sa prijateljima sve da radi sam. Gradnja je počela u proleće i do jeseni nastala je dvoetažna kuća sa zidovima od slame i debelim zelenim krovom. Nakon toga došlo je do prelaska na unutrašnji rad sa instalacijama i dekoracijama.

Veći deo kuće dekorisala je Olegova supruga Inga, i to najvećim delom samo sa prirodnim materijalima. Čim uđete u kuću odmah ulazite u dnevnu sobu, nema hodnika, nema pregrada. Zapravo u čitavoj kući ne postoje pregradni zidovi:

“Porodica mora da bude zajedno, pa odvajanje nije potrebno”.Objašnjava Oleg.

U dnevnom boravku se osećate kao da se nalazite u šupljini nekog džinovskog debla. Impresivni kamin, koji podseća na trupac drveta Oleg je uradio sam i kao završnu obradu koristio je tehniku tadelakt. Stepenište, takođe unikatno, vas vodi do drugog sprata. Ono je napravljeno od starog stabla bresta koje je isečeno na delove debljine 13cm. Na spratu, koji je više galerija jer je čitav prostor otvoren, nalaze se spavaće sobe. Čitav ovaj ambijent ušuškan je debelim zelenim krovnim pokrivačem.

Jedini prostor koji je izdvojen jeste kupatilo, koje je takođe nastalo kao ručni rad. Posle postavljanja elemenata od čvrstih blokova, svi elementi su oblikovani glinom a potom obrađeni u tradicionalnoj marokanskoj tehnici Tadelakt. Ovaj završni sloj dao je čitavom prostoru neophodnu vodonepropusnost.

“Svi smo zadovoljni sa ovom kućom, ja, moja supruga Inga, moja deca i prijatelji”. Nasmejao se i rekao tridesetsedmogodišnji Oleg.Kovrikov, koji je uronjen u tajne šamanizma, često poziva goste na seanse izvanrednog iskustva koja dolaze iz dalekih krajeva sveta. Na zidovima kuće su postavljeni različiti instrumenti, koji svedoče kako samoodrživ život nije dosadan, zvukovi tajnih šamanskih rituala već dugo prodiru kroz slamnato-glinene zidove.

Ovakav način života zahteva od vas da budete mentalno zreli kako biste mogli živeti u skladu sa okolnim svetom. To je kuća bez uglova koja simbolizuje drugačije životno iskustvo. Olegova kuća podseća na stablo koje ga drži na svojoj zemlji.

Arhitekta Petras Devižis ne skriva činjenicu da je kuća Kovrikova sjajan primer kuće od slame, i da će kao takva sigurno ući u tzv. “Istoriju slame”.

dipl.ing.arh. Ivana Rakarić

Izvori: http://www.moteris.lthttp://valstietis.tv3.lt  

Galerija slika:

One Comment

  • Sanita says:

    Hello,
    You have a very, very beautiful home! I love the stairs and just wanted to ask – how did you connect those rings of wood together??
    Also, i’m curious where did you learn to build cob houses?
    I saw your stairs on Pinterest and it said it’s in Lithuania. Are you living in Lithuania?

    I’m Latvian, living in northern Sweden, we want to build cob house here 🙂 and make it natural. Your stairs are awesome idea!

    Kind regards,
    Sanita

Leave a Reply