Skip to main content

Casa Caracol, Kuća puž

Održiva kuća za dobar život

Projekti arhitektonskog biroa Aliwen, koji se bavi projektovanjem održivih kuća, temelje se na potrebi da se obnovi skladan odnos između ljudskog bića, njegovog izgrađenog okruženja i prirodne sredine.

Inspirisan radom sa prirodnim materijalima, kućama niske energije i prirodnim oblicima biro Aliwen stvara ovu kuću u Čileu. Kuća u osnovnoj formi prati spiralu formiranja puževe kućice. Oblike puževe kuće, nautilusa i forme zlatnog preseka često srećemo kao simbole u kućama koje prenose ideju o skladnim proporcijama unutar zgrade koje sarađuju sa životnom sredinom po pitanju organskog prožimanja.

Smeštena u ruralnoj sredini, sa neverovatnim pogledom na Cordillera de los Andes, kuća nudi udobne i svetle prostore za svoje vlasnike. Ona iznenađuje svojim oblikom puža. Struktura kuće je oblikovana oko šupljine u obliku cilindra, od kojeg se ostatak prostora oslobađa vodoravno.

Podignuta na kamenoj podlozi, sa velikim brojem otvora vlasnicima kuće omogućeno je maksimalno uživanje u prirodnom svetlu i pogledu na Cordilleru.

Boja koja je odabrana za fasadu kuće naglašava njen organski karakter i predstavlja braon nijansu prirodne boje zemlje. U unutrašnjem delu kuće nalazi se prostrani dnevni boravak. Oko njega raspoređene su ostale zajedničke prostorije, poput trpezarije i kupatila.

Materijali koji čine osnovnu konstrukciju kuće su kamen i drvo. Dekor je rustičan i eklektičan. Starom nameštaju ponovo je udahnut život pažljivim odabirom novih presvlaka.

Otvori su jedan od ključnih elemenata kuće. Kružni, izduženi, pravougaoni oblici raspoređeni su po čitavoj fasadi i na taj način predstavljaju, pored funkcionalnog elementa za pružanje prirodnog svetla i ventilacije unutar kuće, i dekorativni elemnt fasade. Enterijerom i eksterijerom dominiraju kamen i drvo kao konsturktivni i dekorativni materijali. Oni su gotovo svugde vidljivi, zidovi, podovi, tavanice, stepenice i na taj način doprinose rustikalnom ambijentu kuće.

dipl.ing.arh. Ivana Rakarić

Izvor: www.homify.com.ar

 

 

 

Leave a Reply