Skip to main content

Duh prirode u kućama arhitekte Savina Couëlle

Povezivanje priča o ljudima, njihovim kućama i načinu života, često nas navodi na razmišljanje koliko smo se zapravo, svojim načinom života, udaljili od prirode, koliko je izbegavamo, umesto da joj se približavamo.

Kuće koje se, na prvi pogled čine jednostavnim, izgrađene od lokalnih materijala, sa prirodnom, gotovo divljom atmosferom koja vibrira zajedno sa nama, baš kao da su oduvek tu, dokaz je da minimalna organizacija prilagođavanja ima za rezultat maksimalnu udobnost. Ali ako malo dublje pogledate stvari, priroda je veoma složena, kao i sam kuća. Francuski arhitekta Savin Couëlle kaže da je kuća poput ljudskog tela, sastavljena od mnogih detalja i superdelova. Pitanje je koliko je to istinito? Njegova priča i kuće koje je stvorio imaju svoje poreklo u dečijoj igri, inspirisane su vremenom kada se kao dete skrivao u pećinama u blizini svoje kuće.

Savin Couëlle je odrastao u porodici u kojoj su i njegov otac i deda bili poznati kao nekonformističi kreatori, u takvom okruženju i on sam gradi simboličnu arhitekturu. Rođen je u Aix-en-Provence, Francuska, 1929. Posle završenih studija, National School of Fine Artis in Paris, sedam gosina radi kao filmski scenarista u Madridu. Godine 1962 pomaže svom ocu, arhitekti Jacque, prilikom renoviranja hotela Cala di Volpe Costa Smeralda, Sardinija, Italija. Većinu vremena u tom periodu provodi u istraživanja i iskopavanju megalitskih zgrada Nuraghe. To su zapravo ostaci praistorijske kulture, kamene kule sa mestima poput pećina. U toplini sunca pronašao je mir i tišinu, imao je vremena da posmatra pejzaže kroz otvore na kamenim skloništima, da oseti povetarac mora, dotakne stari kamen. Emocije koje su ga tada obuzimale služile su kao vizija njegovog kasnijeg arhitektonskog stvaralaštva. I nije napustio Mediteran. Između Sardinije i Korzike materijalizovao je većinu projekata za svoje klijente, tačnije na malom ostrvu Cavallo. Arhitekta Savin Couëlle čvrsto veruje da ljudi o konstrukcija treba da razmišljaju kao o skulptoralnom staništu , koje je inspirisano prirodom i koje postaje nevidljivo, kao da je deo okolnog pejzaža.

Tokom godina on oko sebe okuplja tim stručnjaka i izvođača koji se navikavaju na njegov način rada, koj znaju da ostvare njegove ideje. Smatra se intuitivnim arhitektom, jer ako prostor predlaže svoj život, on prilagođava projekat. Zašto? On uvek razmišlja o svojim klijentima, želi da oni budu srećni, da uživaju u najboljem pogledu, najkorisnijoj prirodnoj svetlosti, kako bi imali najbolju udobnost. Osim toga, udobnost za njega znači ambijent koji je izgrađen isključivo od prirodnih materijala, amorfnog oblika pećine, mesta gde boravite u toplom letu bez klima uređaja a zimi uz vatru možete lako da se zagrejete. Deo prirode, ali zaštićen od vremena, blizu mora, ali udaljen od talasa. Jednostavnost, ali to traži luksuz, prirodan luksuz. Uostalom, imati sklonište, to je luksuz, zar ne?

Savin Couëlle je arhitekta koji živi i radi povučeno od javnosti. Nikada se nije posebno reklamirao niti promovisao, ali poznati fotograf kao Olsen, ga je ubedio da dozvoli svetu da upozna veličanstvenost njegovog stvaralaštva. Richard Olsen je snimio veliki broj slika njegovih građevina. Savin Couëlle kaže da je oduvek voleo da učestvuje na gradilištu i da svojim rukama podigne konstrukciju, nanese malter, da se u toku obikovanja oseti poput umetnika. Iako ima skoro 90 godina on još uvek radi, i ono što ostavlja iza sebe nesumljivo je inspiracija za mnoge od nas, poruka o mestu koje treba da pronađemo u prirodi, ne podvrgavajući se već koristeći ono što nam ona daje, i to organizovati u svom duhu.

Film o arhitekti Savin Couelle možete pogledati: http://www.britishpathe.com/video/twentieth-century-cavemen

dipl.ing.arh. Ivana Rakarić

Izvor: http://adelaparvu.com/2014/08/28/simplitate-fascinanta-in-spiritul-naturii-case-cu-adevarat-emblematice/

http://www.couelle.com/

 

Galerija:

Leave a Reply