Skip to main content

Predivne male kuće-kupole od zemlje na Novom Zelandu

SOLSCAPE-02

Predstavljamo vam Solscape kuće oo zemlje. Ove kuće napravljene su u kombinaciji više materijala, ali tako da po strukturi podsećaju na prirodne oblike, nalaze se u prelepim brdima Raglan na Novom Zelandu.

SOLSCAPE-07   SOLSCAPE-06

U osnovi su građene kao male kupole tehnikom koja se zove earth-bag tehnika, odnosno tehnika gradnje sa vrećama zemlje. Ova tehnika zasniva se na punjenju vreća, koje su najčeće od sintetičkim materijala, sa materijalima kao što su pesak, zemlja ili kamen i potom se sabijaju. Deo kupole napravljen je od ferocementa, koji predstavlja tehniku gradnje izuzetno lakih konstrukcija, amorfnog oblika, velike čvrstoće. Završna obrada krova rađena je u krečnom malteru dok su zidovi obrađeni blatnim malterima.

SOLSCAPE-04   SOLSCAPE-03

Ove kuće predstavljaju tipičan primer nisko budžetne gradnje, odnosno gradnje sa malo novca, i rezultatima iznad očevikavanja, odnosno za malu količinu uloženih sredstava dobili ste lepe i funkcionalne kućice.

Iako je trenutno namena ovih kuća ograničena za privatne potrebe kampa Solscape Eco Retreat, na njima možemo učiti o gradnji malih, funkcionalnih kuća. Ove kuće u osnovi ne prelaze 10m², i rađene su na dva nivoa, donji deo čine kupatilo, dnevni boravak i kuhinja dok je galerija, pod kupolom sa otvorom za vrhu, previđena za spavanje.

Ove patuljaste kuće su sjajan primer, kako možemo izgraditi jeftino male kuće za odmor ili pak za finansijski ugroženo stanovništvo. Ne toksične su, nisu štetne za okolinu i savršeno se uklapaju u prirodni pejzaž.

by Terrabija

izvor  http://www.livingbiginatinyhouse.com/stunning-earth-domes-solscape/

 

Leave a Reply